fbpx

Buitenlandse stage: hoe spaar ik hiervoor?

Veel studenten dromen ervan om stage te lopen in het buitenland, en dat moedigen wij natuurlijk van harte aan! Het staat goed op je cv, is bevorderlijk voor je persoonlijke ontwikkeling en biedt de kans om je Engelse taalvaardigheden te verbeteren. In het buitenland werken sommige zaken anders dan in Nederland, zoals de stagevergoeding.

 

In Nederland is het heel normaal om stagiaires te betalen, maar in het buitenland is dat niet altijd het geval. Hierdoor kan het lastig zijn om een buitenlandervaring te financieren. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden! Hieronder bespreken we 4 manieren om jouw buitenlandse stage te financieren.

Spaar voor jouw stage!

Maak je dromen waar

Stage in het buitenland, wie wil dat nou niet? Wij helpen je graag met het realiseren van deze stage!

1. Erasmusbeurs/ Erasmus +

Erasmus+, voorheen bekend als de Erasmusbeurs, is een Europees programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport. De beurs is bedoeld voor Europese studenten die willen studeren of stage willen lopen in een ander Europees land. Het exacte bedrag van de beurs hangt af van de bestemming en de lokale kosten van levensonderhoud. Je vraagt de beurs aan bij jouw onderwijsinstelling, die het budget verdeelt onder de studenten. Informeer bij het international office of een decaan voor aanvullende eisen en deadlines. Vraag de beurs op tijd aan, want scholen hebben vaak een beperkt budget per jaar.

 

Ook wanneer je recent bent afgestudeerd, kun je nog steeds gebruik maken van de Erasmusbeurs. Je mag je diploma dan niet langer dan een jaar hebben en moet de aanvraag indienen terwijl je nog ingeschreven staat bij een onderwijsinstelling. Meer informatie over de Erasmusbeurs en de voorwaarden.

2. OV-vergoeding

Als student ontvang je waarschijnlijk een studentenreisproduct van DUO en de NS. Wanneer je naar het buitenland gaat, kun je hier ook van profiteren! Als je jouw studentenreisproduct namelijk stilzet, kun je een vergoeding van ongeveer €100 euro per maand ontvangen. Let op, dit is alleen mogelijk als je een studentenreisproduct hebt! Meer informatie over een ov-vergoeding in het buitenland.

3. Studiefinanciering

Ook als je in Nederland studiefinanciering ontvangt, kun je deze meenemen naar het buitenland, mits je ingeschreven blijft bij jouw onderwijsinstelling. De financiering blijft hetzelfde als wanneer je in Nederland zou blijven.

 

Word je voor het eerst uitwonend wanneer je naar het buitenland gaat, doe je MBO of val je nog onder het oude stelsel voor HBO & universiteiten? Dan kun je een uitwonende beurs aanvragen. Meer informatie vind je op de website van DUO.

4. Begroting & sparen

Je hoort het waarschijnlijk overal en dat is vervelend, maar je kunt er niet omheen: sparen. Wanneer je op stage gaat in het buitenland, zul je daar ondanks andere financiële middelen toch enigszins voor moeten sparen. De beste manier om dit te doen is door een overzicht te maken van wat je ongeveer nodig zult hebben. Dit neem je mee in jouw begroting. De kosten voor een stage in het buitenland hangen af van meerdere factoren:

  • Het land/de stad waar je naartoe gaat
  • Kosten voor accommodatie (huur & borg)
  • Kosten voor visum, inentingen en andere reisdocumenten
  • Reiskosten
  • Bijkomende kosten voor verzekeringen en telefonie
  • Kosten voor binnenlandse reizen: hoe kom je van en naar je stage?
  • Beursmogelijkheden
  • Eventuele stagevergoeding
  • Studiefinanciering
  • Leefkosten op locatie

Wanneer jij goed inzicht hebt in de kosten, weet je precies wat je moet sparen.

Leren en werken

Nuttige stage

Door middel van praktijkvoorbeelden, leer je gemakkelijk je lesstof. Een stage in het buitenland biedt een unieke manier om meer van het bedrijfsleven te leren terwijl je ook meer leert over andere culturen en talen.

De kosten zijn niet alleen afhankelijk van je bestemming, maar ook van je uitgavenpatroon. Ga je elke dag uit eten? Houd je van shoppen en leuke excursies? Dan zul je uiteraard meer geld uitgeven dan wanneer je zelf kookt, geen nieuwe kleren koopt en veel gratis activiteiten onderneemt.

 

Moeite met het opstellen van jouw eigen begroting? We’ve got you covered! Door deze vier mogelijkheden te benutten, kun je jouw buitenlandse stage goed financieren en volop genieten van deze unieke ervaring. Veel succes!

Wij beantwoorden graag je vragen

Kom naar één van onze infosessies of log in bij één van onze online webinars. Wij geven je alle informatie de je nodig hebt en daarnaast is er genoeg tijd om je vragen te stellen en jouw plannen met ons te bespreken.

Met een vrijblijvend persoonlijk gesprek kom je er snel achter hoe wij jou kunnen helpen. Wat past het beste bij jou? En wat zijn jouw concrete mogelijkheden?

service@informationplanet.nl

085 222 4140 (maandag t/m vrijdag)

Waarom Information Planet?

 

Meer dan 25 jaar ervaring

53 kantoren in 14 landen

Wereldwijd netwerk

Meer dan 40.000 studenten succesvol geplaatst

Groot aanbod aan universiteiten, colleges en (taal)scholen

Persoonlijke (studie)begeleiding op maat

Een gesprek starten

Hallo! Klik hieronder op een van onze afdelingen om te chatten op WhatsApp

Onze afdelingen antwoorden meestal binnen een paar minuten binnen de reguliere werktijden.